pierogizgrzybami

pierogizgrzybami

Kotlet schabowy

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • Sól
  • pieprz kolorowy zmielony
  • 1 szklanka mleka
  • PANIERKA:
  • mąka
  • bułka tarta lub bułka z sezamem
  • 2 jajka + mleko z moczenia kotletów

Kroki wykonania:

  • Mięso rozbić przez folię na cienkie kotlety.
  • Sprasowany czosnek rozetrzeć z solą
  • pieprzem i odrobiną majeranku.
  • Posmarować kotlety z obu stron i zalać je mlekiem
  • przykryć. Pozostawić na dobę w chłodnym miejscu.
  • Następnie odsączyć zalewę
  • nie wylewać jej bo będzie potrzebna.
  • Do zalewy dodać jajka i razem roztrzepać na jednolitą masę.
  • Kotlety panierujemy kolejno: w mące
  • w masie mleczno jajecznej a na końcu w bułce tartej lub bułce wymieszanej z sezamem.
  • Smażyć na rozgrzanym oleju. Podać z ziemniakami i buraczkami
  • Znalezione obrazy dla zapytania: schabowy"