Jesteś tutaj: Start Kotlet schabowy
Składniki:
- 4 kotlety schabowe
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- Sól
- pieprz kolorowy zmielony
- 1 szklanka mleka
- PANIERKA:
- mąka
- bułka tarta lub bułka z sezamem
- 2 jajka + mleko z moczenia kotletów
Kroki wykonania:
- Mięso rozbić przez folię na cienkie kotlety.
- Sprasowany czosnek rozetrzeć z solą
- pieprzem i odrobiną majeranku.
- Posmarować kotlety z obu stron i zalać je mlekiem
- przykryć. Pozostawić na dobę w chłodnym miejscu.
- Następnie odsączyć zalewę
- nie wylewać jej bo będzie potrzebna.
- Do zalewy dodać jajka i razem roztrzepać na jednolitą masę.
- Kotlety panierujemy kolejno: w mące
- w masie mleczno jajecznej a na końcu w bułce tartej lub bułce wymieszanej z sezamem.
- Smażyć na rozgrzanym oleju. Podać z ziemniakami i buraczkami
Darmowy hosting zapewnia PRV.PL