Gołąbki
Gołąbki według tradycyjnego przepisu. Treściwe gołąbki na obiad w mięsnym farszem, obowiązkowo podane z sosem pomidorowym.
Składniki:
- kapusta biała duża
- 1,5 kg łopatki lub gotowe mielone
- 300 g ryżu
- 2 duże cebule
- 2 jaja
- 200 g koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
- majeranek
Kroki wykonania:
- Z kapusty wycinamy głąb, a następnie wkładamy do gotującej osolonej wody na ok 4 minuty i zdejmujemy wierzchnie liście, powtarzamy czynność kilkakrotnie. Następnie wycinamy nerw liścia lub zbijamy tłuczkiem ( aby nie powstały dziury ) Przygotowujemy farsz: gotujemy ryż ( najlepiej paraboliczny ponieważ się nie klei i nie rozgotowuje ) mielimy mięso, dodajemy pokrojoną i zeszkloną cebule, jaja, przyprawy dokładnie mieszamy. Zawijamy farsz w kapustę i podsmażamy.
- Robimy sos pomidorowy do zalanie gołąbków: do wody w której gotowaliśmy kapustę dodajemy koncentrat, sól, pieprz. Na dno brytfanki wkładamy pozostałą kapustę, układamy ciasno gołąbki i zalewamy sosem następnie dusimy pod przykryciem ok 2 godzin. Życzę smacznego.